Britte over van alles
Algowatte?
In mijn vorige blog eindigde ik met een grapje over algoritmes die van slag zijn. Het is vast niet zo, maar het lijkt alsof ik de enige ben die zich zorgen maakt over mijn privacy.
We kennen het allemaal: we denken erover om een vakantie naar Griekenland te boeken en prompt verschijnen er advertenties met jouw droomvakantie. Is dit toeval of hebben we onbewust eerder hier naar gezocht? Ik weiger te geloven dat we worden afgeluisterd, wel geloof ik in algoritmes en hoe de beelden op ons gedrag voorgeschoteld worden. Misschien zocht je niet met de woorden ‘Griekenland’ en ‘droomvakantie’, maar heb je gereageerd op een post van een bekende die daar was. Tel hierbij op dat je bijvoorbeeld de facebookpagina van een reisorganisatie volgt of je hebt moussaka online be0steld bij je favoriete restaurant (ik zeg maar wat hè?!) en de algoritmes doen de rest.
Iedere klik (data noemen we dit) op onze telefoon, tablet op laptop wordt opgeslagen, verstuurd en geanalyseerd. Technisch is alles mogelijk; hoe machtig ben je als je data hebt waarmee je algoritmes maakt? Je kunt mensen informeren, beïnvloeden en negatief gezegd ook manipuleren. Data wordt niet voor niets het ‘nieuwe goud’ genoemd. Dat is nogal een verantwoordelijkheid en ethisch gezien is er nog een lange weg te gaan. Tel hierbij op dat de normen en waarden per land uiteen lopen.
Het enige dat ik uiteindelijk veranderd heb, is mijn browser. Inmiddels spioneer ik via DuckDuckGo en laat ik Google zoveel mogelijk voor wat het is.